Menu Close

ШТИП ВО ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА НИЗ ПРИЗМАТА НА ГЕРМАНСКИОТ ПРИРОДОНАУЧНИК ФРАНЦ ДОФЛАЈН

ден

Зоологот Франц Дофлајн, кој ќе пристигне во Македонија во 1917 година своите истражувања  ги преточува во  капиталното дело „Македонија – доживувања и набљудувања на еден природонаучник во придружба на германската војска“ кое своевремено ќе претставува прво научно дело за Македонија од ваков тип и ќе ја прикаже Македонија во периодот на Првата светска војна од еден поинаков аспект.

БЕСПЛАТНО ПРЕЗЕМИ / FREE DOWNLOAD

Категорија: Ознака:

Франц Дофлајн ни пренесува описи за Штип преку компаративна анализа и аналогии со градот Велес. Од тоа заклучуваме дека Штип и Велес претставувале слични градови во тој период, ако се земе предвид и географската поставеност на едниот во однос на другиот град. При тоа, си создаваме една слика за едноставноста на градот, доловена преку монохромната и едноличната архитектура, со куќи од камен и црвени цигли.

БЕСПЛАТНО ПРЕЗЕМИ / FREE DOWNLOAD

    Рецензии

    Сеуште нема препораки.

    Оценете го производот “ШТИП ВО ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА НИЗ ПРИЗМАТА НА ГЕРМАНСКИОТ ПРИРОДОНАУЧНИК ФРАНЦ ДОФЛАЈН”

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

    Translate »