Menu Close

Предавање за Крпен живот од Стале Попов

ден

МАКЕДОНСКАТА ЛИТЕРАТУРА
ПО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА (1945-2003)
Стале Попов
„КРПЕН ЖИВОТ“

Приказната започнува кога Илко Сукалов, преку
мариовскиот стројник Петко Балето, ја зема за жена
Доста Рожденката, која исто така била вдовица. Пред да
почине нејзиниот маж, таа живеела во Солун каде
работела кај рускиот конзул како домашна помошничка.
По смртта на мажот и`, таа се враќа во родното село, со
градска облека и градски навики, нови и неприфатливи од
заостанатата мариовска средина.

Мариово
(Прилеп)

Бешиште
Вепрчани
Витолиште
Врпско
Гудјаково
Дуње
Дрен
Живово
Кaлен
Кокре
Крушевица
Манастир
Мелница
Полчиште I
Полчиште II
Чаниште
Пештани

Мариово
(Кавадарци)

‘Ржаново
Рожден
Галиште
Клиново
Мајден

Prof. Goran Stanikevski-Gorjanski / Algoritam Centar

Рецензии

Сеуште нема препораки.

Оценете го производот “Предавање за Крпен живот од Стале Попов”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Translate »