Menu Close

Огледало 12,2019-списание

ден

Тетовско-гостиварска православна епархија

БЕСПЛАТНО ПРЕЗЕМИ / FREE DOWNLOAD

СОДРЖИНА
ПРЕДГОВОР:
Поздравно слово до читателите на списанието „Огледало“ – г. Јосиф, Митрополит Тетовско-гостиварски
ТЕМА НА БРОЈОТ: ИГУМЕНОТ КИРИЛ ПЕЈЧИНОВИЌ И ЛЕШОЧКИОТ МАНАСТИР
Игуменот Кирил Пејчиновиќ и Лешочкиот манастир (1818-1845) – г. Јосиф (Тодоровски), Митрополит Тетовско-гостиварски

Abbot Kiril Pejcinovic and Leshok Monastery (1818-1845) – His Eminence Dr. Joseph, Metropolitan of Tetovo and Gostivar
Преподобен отец Кирил Пејчиновиќ – Тетоец, Светилник – Огледало на Црквата во едно мрачно време кое трае – проф. д-р Јован Таковски, протоереј-ставрофор

Значењето на отец Кирил – денес – м-р Даријан Сотировски, директор на КОВЗРГ Книгољубецот Кирил Пејчиновиќ- проф. д-р Ѓорѓи Поп Атанасов, академик
Местото на игуменот Кирил Пејчиновиќ во современата македонска наука и просвета – вонр. проф. д-р Милан Ѓорѓевиќ, презвитер Стихотворецот Кирил Пејчиновиќ – протоереј-ставрофор Мирко Станковски
Јеромонах Кирил Пејчиновиќ како игумен на Марковиот манастир и просветител Hieromonk Kiril Pejcinovik as hegumen od Marko’s Monastery and educator- Монахиња Илијана (Илкова), игуманија на Марковиот манастир Библиографија за Лешочкиот манастир, за јеромонахот Кирил Пејчиновиќ и за Кириловите дела – проф. Илија Петрушевски
Црквата „Свети Атанасиј“ во Лешок (типологија, хронологија и структурен дизајн) – проф. д-р Елизабета Димитрова
„Седмогрешник“ на јеромонах Арсенија од 1844 година пишуван на тетовски народен говор – Дарко Гавровски
ТЕОЛОШКИ ТЕМИ:
За исходењето на Светиот Дух (втор дел) – д-р Оливер Ивановски, протопрезвитер
Персонологијата и христологијата на свети Максим Исповедник (втор
дел) – протопрезвитер Александар Стојаноски
ИСТОРИСКИ ТЕМИ:
Христијаните во Османлиска Македонија – прилог кон социјалната историја на Османлиска Македонија (втор дел)
– Васко Гичевски
Архиепископот Доситеј (1906-1981) – првиот поглавар на возобновената
Охридска архиепископија во лицето на Македонската православна црква од 1958 до 1981 година – Славе Николовски – Катин
Регистар со поважни датуми од црковниот живот на Македонската
православна црква – Охридска архиепископија (втор дел) – дипл. теолог Петар Петковски
МЕДИЦИНА:
Агресивноста во интерперсоналните односи (втор дел)
– проф. д-р Методи Чепреганов, невропсихијатар
БЕСЕДИ:
Во спомен на просветителот од Теарце
– г. Јосиф, Митрополит Тетовско-гостиварски 200 години „Огледало“
– г. г. Стефан, Архиепископ Охридски и Македонски и на Јустинијана Прима
ВЕСТИ И НАСТАНИ ОД ЕПАРХИЈАТА:
Вести и настани од Тетовско-гостиварската епархија
– Синиша Георгиев

Рецензии

Сеуште нема препораки.

Оценете го производот “Огледало 12,2019-списание”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Translate »