Menu Close

Огледало -11.2018г. списание

ден

ПОЗДРАВНО СЛОВО ДО ЧИТАТЕЛИТЕ НА СПИСАНИЕТО „ОГЛЕДАЛО“

„чувајте а верата и никоаш немојте да

ми го забраете мојов манастир“

Јеромонах Кирил Пејчиновиќ

БЕСПЛАТНО ПРЕЗЕМИ / FREE DOWNLOAD

Поздравно слово до читателите на списанието „Огледало“
г. Јосиф, Митрополит Тетовско-гостиварски

Збор два до сите мои верни и духовни чеда
г. Јосиф, Митрополит Тетовско-гостиварски

Тема на бројот: Историја на Македонската православна
црква Охридска архиепископија

Архиепископијата Јустинијана Прима
проф. д-р Драган Зајковски

Христијаните во Османлиска Македонија – прилог кон социјалната
историја на Османлиска Македонија (прв дел)
Васко Гичевски

Високиот клир на Охридската архиепископија во втората половина
на XVII век и почетокот на XVIII век
вонр. проф. д-р Дејан Борисов, ѓакон

ДАРМ: Фонд „Црковна општина Тетово“- бр. 504 и фонд „Тетовско
архиерејско намесништво“ – бр. 498
г. Јосиф (Тодоровски), Митрополит Тетовско-гостиварски

Првото Свештеничко собрание во с. Издеглавје (21 октомври 1943)
м-р Даријан Сотировски

Втор македонски црковно-народен собор (октомври 1958)
вонр. проф. Борче Илиевски

Регистар со поважни датуми од црковниот живот на Македонската
православна црква – Охридска архиепископија (прв дел)
дипл. теолог Петар Петковски

Во спомен на Митрополитот Полошко-кумановски Кирил (1934-
2013)
Славе Николовски – Катин

Теолошки теми:
Теологијата на исихазмот, квинтесенција на доцновизантиската
богомислена култура (XIV и XV век) втор дел
проф. д-р Стефан Санџакоски, протопрезвитер

Амос – пророкот пастир и неговата книга
проф. д-р Ѓоко Ѓорѓевски

За дијалогот на молчењето: поствизантиски перспективи на
меѓурелигискиот дијалог
проф. д-р Милан Ѓоргевиќ, превитер

За исходењето на Светиот Дух (прв дел)
д-р Оливер Ивановски, протопрезвитер

Персонологијата и христологијата на свети Максим Исповедник
(прв дел)
протопрезвитер Александар Стојаноски

Медицина:

Агресивноста во интерперсоналните односи (прв дел)
проф. д-р Методи Чепреганов, неуропсихијатар

Пет години со Вас
г. Јосиф, Митрополит Тетовско-гостиварски

Вести и настани од Тетовско-гостиварската епархија
Синиша Георгиев

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Огледало -11.2018г. списание”

Your email address will not be published. Required fields are marked *