Menu Close

МАКЕДОНСКА ЕНЦИКЛОПЕДИЈА 1

ден

Објавувањето на првата Македонска енциклопедија е уште едно
крупно постигнување на нашата наука во првата деценија на XXИ век. Таа ја проследува целината на македонската земја во еден долг милениумски временски период и како нејзина најсестрана легитимација и егзактна експертиза на македонската стварност низ историјата, претставува една од големите придобивки на нашата наука во новата историја на Македонија. FREE DOWNLOAD

Македонската енциклопедија јасно ги определи главните упоришта
на македонското научно гледиште, кое е прикажано плуралистички,
мозаично, а не еднозначно, шематски и црнобело. Во таа смисла
Македонската енциклопедија, донесувај}и многу нови и во националната свест на нашиот народ недоволно познати факти ја збогатува свеста за нас самите во историјата. Македонската енциклопедија извршува длабок епистемолошки рез во автохтоното вреднување на нашиот национален и историски развој, на нашата долготрајна борба не само против големите и крвави зулуми вршени над нас, за нашиот опстанок на овој балкански простор, туку и против сите видови супремации на ту|инскиот дух што се обидувал да нè присвои, т.е. духовно и географски да нè обезимени и обезличи.

Рецензии

Сеуште нема препораки.

Оценете го производот “МАКЕДОНСКА ЕНЦИКЛОПЕДИЈА 1”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Translate »