Menu Close

МАКЕДОНСКА ЕНЦИКЛОПЕДИЈА 1

ден

Објавувањето на првата Македонска енциклопедија е уште едно крупно постигнување на нашата наука во првата деценија на XXI век. Таа ја проследува целината на македонската земја во еден долг милениумски временски период и како нејзина најсестрана легитимација и егзактна експертиза на македонската стварност низ историјата, претставува една од големите придобивки на нашата наука во новата историја на Македонија. БЕСПЛАТНО ПРЕЗЕМИ / FREE DOWNLOAD

 

Македонската енциклопедија јасно ги определи главните упоришта на македонското научно гледиште, кое е прикажано плуралистички, мозаично, а не еднозначно, шематски и црнобело. Во таа смисла Македонската енциклопедија, донесувајчи многу нови и во националната свест на нашиот народ недоволно познати факти ја збогатува свеста за нас самите во историјата. Македонската енциклопедија извршува длабок епистемолошки рез во автохтоното вреднување на нашиот национален и историски развој, на нашата долготрајна борба не само против големите и крвави зулуми вршени над нас, за нашиот опстанок на овој балкански простор, туку и против сите видови супремации на ту|инскиот дух што се обидувал да нè присвои, т.е. духовно и географски да нè обезимени и обезличи.

Рецензии

Сеуште нема препораки.

Оценете го производот “МАКЕДОНСКА ЕНЦИКЛОПЕДИЈА 1”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Translate »