Menu Close

Гуливеровите патувања

190 ден

Во “Патувањето во Лилипут” авторот Свифт не запознава со Гуливер кој е лекар на брод кој плови по Тихиот Океан за Источна Индија.

Поради голема бура бродот ќе потоне, и само Гуливер се спасува. Кога ќе се освести околу себе гледа џуџиња. Тој ќе помине извесно време во земјата на џуџињата – Лилипут. За тоа време се запознава со нивните обичаи, судството, законодавноста, културата и друго. Џуџињата се поделени на две групи: приврзаници на јајцето да се скрши “од врвот” и приврзаници на јајцето да се скрши “од газерот”. Бидејќи Гуливер се наоѓа кај првите, им помага да се одбранат од флотата вторите, но кога царот сака Гуливер да ја уништи целата флота, Гуливер откажува да му помогне во таа намера.

    Reviews

    There are no reviews yet.

    Be the first to review “Гуливеровите патувања”

    Your email address will not be published.