Menu Close

Што е ИСБН

Знаеме колку напор и труд е потребно да се напише книга, а дополнителна работа е таа книга да се отпечати и излезе на виделина и конечно да дојде до рацете на читателите. Подготвивме една статија за да ви помогнеме да ја отпечатите вашата книга. Составивме неколку совети како најлесно да ја испечатиме книгата и за кои работи да се грижиме пред да започнеме со таа авантура.

Форматот и дизајнот на насловната книга се најважните чекори во процесот на објавување книга. Честопати книгата го наоѓа својот пат до читателите не само поради неговата квалитетна содржина, туку и необичниот дизајн на нејзината корица.

Она што веднаш го гледа потенцијалниот читател на вашата книга е корицата. Ова е веројатно прва и последна можност некој да ти ја земе книгата , да ја прочита и можеби да ја купи. Затоа е многу важно дизајнот на насловната страница да биде впечатлив, да се чита насловот за читателот веднаш да е запознаен со жанрот на книгата.

 Неколку печатници ви нудат квалитетно печатење книги на различни типови хартија и нестандардни големини. Ако сакате дополнително да ја декорирате насловната страница на книгата, постои можност да се обезбедат дополнителни технички операции како што се селективен лак, злато и тн.

CIP и ISBN БРОЈ
Вие можете да добиете CIP и ISBN на неколку начини.

ISBN БРОЈ
(Меѓународен стандарден број на книги) е единствен идентификатор за книги и други ограничени публикации, без оглед на медиумот.

ISBN е родителски код на секоја монографија и се состои од тринаесет цифри, на кои му претходи буквата ISBN.
Овој број важи и за електронските публикации.

КНИГА (ЦЕНА)
Цената на печатењето на книга зависи од неколку фактори и следниве податоци:

Кој е форматот на книгата?
Тираж? (Колку е поголем тиражот, толку е пониска цената.)
Број на страници?
Тип на хартија за внатрешните страници?
Корица? – тврд, мек повез со дизајн или без?
Колку страници во боја?
Посебни барања – УВ лак, специјална хартија и слично?

ISBN

Меѓународен стандарден книжен број или ISBN (од англискиInternational Standard Book Number) — единствен број на книга со кој се препознава изданието, издавачот, како и земјата каде е печатена книгата. Кодот со 9 бројки го измислил Гордон Фостер од Тринити Колеџот во Даблин за книжарниците и колекционерите во 1966 година. Кодот со 10 бројки бил изработен од Меѓународната организација за стандардизација, а во 1970 година е објавен како меѓународен стандард ISO 2108. Од 1 јануари 2007 година, ИСБН бројот содржи 13 бројки, формат кој се користи и во Македонија.

Постои меѓународна агенција за ИСБН или ISBNIsbn-International.org

ОБЈАВИ

Почни

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *