Menu Close

Авторката на бестселерот „Слугинката“ Нита Проуз доаѓа во Србија

Нита Проуз, авторката чиј дебитантски роман „Слугинката“ веднаш по објавувањето стана бестселер на Њујорк Тајмс и Сандеј Тајмс, доаѓа во Белград на 10 ноември. Во 18 часот во книжарницата Вулкан на Плоштадот Република бр. 5 ќе биде организирана средба со авторката на која можат да присуствуваат сите заинтересирани љубители на книгата.

Нита Проуз ја започна својата кариера во издаваштво како практикант, подоцна преземајќи уреднички должности. Благодарение на ова таа соработуваше со многу автори на бестселери и работеше на нивните ракописи, а за тоа искуство вели: „Почнав со фотокопирање на веќе средени ракописи, тајно „душкајќи“ ги фасцинантните разговори меѓу уредниците и писателите. Сега ја имам привилегијата да работам со неверојатни автори и колеги издавачи, на кои сум благодарна што ме научија на прекрасниот занает на пишување“.

Во моментов, Нита Проуз е потпретседател и уредник во издавачката куќа Simon & Schuster во Торонто каде што живее. Објавена на почетокот на оваа година, нејзината книга „Слугинката“ се најде на врвот на листата на најпродавани во Канада и постигна голем успех во многу други земји, вклучувајќи ја и Хрватска.

Моли, главниот лик на романот, е посветена на својата работа како хотелска собарка. Нејзиниот уникатен карактер, заедно со опсесивната љубов кон чистењето и пропишаните правила на однесување, ја прават идеална за оваа работа. Но, денот кога ќе го најде трупот на озлогласениот и богат гостин во неговиот стан, уредниот живот на Моли се превртува наопаку. И пред да сфати што се случува, токму поради нејзиното необично однесување, таа станува главен осомничен. Таа има избор – да го пронајде убиецот или да ризикува да се вклучи во валкана афера.

„Слугинката“ е возбудлив и трогателен роман, кој зборува за пријателството и семејството, идентитетот и пронаоѓањето на сопствениот глас, но во исто време го води читателот низ сложена мистерија. Исполнета со шарени ликови, мили и одбивни, интересни и незаборавни. Оваа приказна го задржува вниманието на читателот и го инспирира да размисли колку ни е важно да бидеме прифатени.

Побарајте го бестселерот „Слугинката“ на веб-страницата vulkani.rs и во книжарниците на Вулкан низ Србија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *