Menu Close

ПРА­ША­ЊЕ­ТО “ЧИ­ЈА СИ?” 40 ГО­ДИ­НИ ЧЕ­КА ОД­ГО­ВОР

“Чи­ја си, чи­ја си, чи­ја си, и кој ти га­ли дол­ги ко­си…” Тој му­зич­ко-тек­сто­вен евер­грин ве­ќе со де­це­нии вла­дее со на­ша­та за­бав­на му­зи­ка. Се пее од кан­тав­то­рот, не­за­мен­ли­ви­от Сла­ве Ди­мит­ров,…

Неодамна во издание на литературното списание „Современост“ излезе од печат поетската збирка „Семки“ со 60-на песни од македонскиот поет Ристо Маџунков.

За новото дело на Маџунков, Стефан Марковски вели: „Постојаната потрага по не така далечното, а трансцедентно минато на мигови како да преоѓа во посег по соочување со „зафрлени“ делови од…

Добитничка на наградата „Тодор Чаловски“ е Долорес Атанасова – Лори

Здружението за култура, литература и уметност „Галикул” има чест да извести дека поетесата Долорес Атанасова-Лори (Д.А. Лори) е овогодишна добитничка на наградата „Тодор Чаловски“ за 2019-2020 година во областа на…

Биткоин забележа раст од преку 130% од почетокот на годинава

Од почетокот на годинава до денес Биткоин забележа раст од преку 130% и моменталната вредност му е преку 8000 долари. Дали ќе се повтори вртоглавиот раст кој што го имаше…

Димитар Митрев-столетие од раѓањето

Пред точно едно столетие, во Охрид, роден е Димитар Митрев, еден од основоположниците на македонската книжевна критика и теорија, маркантна фигура во историјата на македонската книжевност и култура. Белегот кој…

Стрип албум-Бункер

ПРОМОЦИЈА НА ГРАФИЧКИОТ РОМАН ЗА ЛЕГЕНДИТЕ НА ТУР ДЕ ФРАНС

Вечерва во 19.30 часот, во кафулето „Котур кафе и филм“ ќе се одржи промоција на графичкиот роман „Легендите на Тур де Франс“ од холандскиот автор Јан Клејне, во издание на…